Committment to resilience

Korte uitleg

Committment to resilience – toewijding aan veerkracht – is een erg precies gekozen formulering om de vaardigheid de operatie overeind te blijven houden ondanks incidenten en problemen te beschrijven. Het gaat om meer dan alleen het onverwachte af kunnen veren. Toewijding aan veerkracht betekent dat reserves achter de hand gehouden worden, resources die de organisatie in staat stellen om tijdelijk te versnellen, misschien zelfs tot crisis modus. Om het onverwachte het hoofd te kunnen bieden, resources bijzetten, een rijk potentiĆ«el aan maatregelen te ontvouwen en weer terug te kunnen veren in een dynamisch evenwicht. Zodat de overkoepelende doelstelling en operatie gewoon door kan blijven gaan.

Een ander aspect is het niet uit de hand laten lopen van kleine afwijkingen. Heb je de gunst mee dat er een zwak signaal op de juiste manier wordt opgemerkt, dan is het nog een relatief kleine effort om de afwijking of het incident weg te werken. Soms lijkt een HRO reactie overdreven voor buitenstaanders, net te grote maatregelen op kleine, moelijk te duiden signalen, maar dat is juist een kenmerk van een goed functionerende HRO. Want als het signaal heel duidelijk is, is het meestal ook zo ver gevorderd dat er grotere maatregelen nodig zijn, en meer resources gedurende langere tijd gebonden zijn met de taak om een dynamisch evenwicht te herstellen.

Een continue investering in leren en training is eveneens vereist: Mensen vallen onder druk terug op het functioneringsniveau dat zij nagenoeg blind beheersen. Ook hierin is het commitment van mensen en middelen een belangrijk concept. Elastisch terugveren in een dynamisch evenwicht vereist bovendien actieve inspanning, waarvoor expliciet aandacht nodig is.

Voorbeeld