SCRUM masters en Agile coaches

Voorspelbaar profiteren van een agile aanpak

AgileSource SCRUM masters en Agile Coaches zijn gecertificeerde professionals met de aanvulling AgileHRO. Zij zijn de SCRUM rituelen en de techniek meester, beheersen de mindset, en hebben brede ervaring met de implementatie op maat in verschillende contexten. Deze variëren van zwaarte, omvang en eisen vanuit compliance van licht tot zeer zwaar.

Met onze aanpak bent u verzekerd van een geslaagde agile adoptie.

Een woord over “Cargo Cult”

Cargo Cult wordt het gedrag genoemd dat gekopiëerd wordt met het doel om in het genot van bepaald resultaat te komen zonder de achterliggende principes te begrijpen. Laten wij ons een onrealistisch naïef iemand voorstellen. Deze iemand zou bijvoorbeeld kunnen observeren dat mensen hun paraplu opspannen, om daarna gewaar te worden dat het regent. Dezelfde iemand zou vervolgens willen dat het regent. Om de regen te verkrijgen gaat hij zich een paraplu bemachtigen en deze opspannen. Vervlogens zou hij het willen zien regenen. Soms zou dat zelfs werken, per toeval uiteraard. Maar doorgaans zou hij teleurgesteld kunnen raken, en de paraplu als ‘kapot’ in het hoekje zetten.

Dit is natuurlijk een heel schrijnend voorbeeld dat met de dagelijkse praktijk weinig te maken heeft. Maar wij zijn ons bij AgileSource bewust dat een leerproces verschillende fases moet doorlopen. En de adoptie van een agile mindset is daarop geen uitzondering.

Verschil tussen verwachting en resultaat?

Wat dichterbij ons vak staat bijvoorbeeld de projectaanpak middels Prince2. Er is een hoop techniek te leren, en veel organisaties en projectmanagers daarin zijn blijven steken in de papieren rituelen rondom de processen en procesproducten zoals de project brief en het project initiation document. Dit gedrag heeft bepaald niet tot de successen geleid die in andere projecten werden behaald door Prince2 toe te passen. In tegendeel, het heeft Prince2 soms een slechte naam bezorgd. Maar werd er ook echt naar de geest geleefd van Prince2, of eerder naar de letter? Het laatste noemen wij PINO, Prince2 In Name Only, een typisch voorbeeld van een Cargo Cult.

Agile /SCRUM implementaties kunnen onbedoeld last hebben van eenzelfde belemmering. Te herkennen onder andere daaraan dat de positieve resultaten die men verwacht slechts gedeeltelijk worden gehaald.

Stap voor stap leren

Het ligt wel subtiel: Wanneer wij mensen iets nieuws leren, dan willen wij eerst de basis leren alvorens ons tot meesters te ontwikkelen. Iemand die leert schilderen zal eerst het gereedschap onder de knieën willen krijgen, en later pas de hogere kunst leren. Voordat in de vechtsport of yoga verlichting wordt bereikt, moet de basis beheerst worden.

Dus is in eerste instantie behoefte aan duidelijke instructie. Van iemand die wel weet waar de reis naartoe moet gaan. Maar die daar nog niet teveel mee bezig is, dat zou het leerproces verstoren. Pas als er voldoende beheersing is van een basisset aan vaardigheden, kan met de integratie van de geest van de letter worden begonnen.

Een mooi beeld – voor wie het kent – is deze opdracht

“Wax on. Wax off.” Mr. Miyagi

Waar bevindt uw organisatie zich in het leerproces? Daily standup on, Daily standup off. Wordt dit door de teams diep beleefd, of eerder oppervlakkig?

AgileHRO levert resultaat

SCRUM Masters en Agile Coaches van AgileSource leven AgileHRO. Zij hebben de wezenlijke principes verinnerlijkt, in de praktijk fijn geslepen, en door reflectie laten rijpen. Zij weten welke gereedschappen in de methodes zitten en weten het leerproces van een organisatie te begleiden, van de eerste stappen tot meesterschap.

Onze SCRUM Masters en Agile Coaches hebben de juiste aanvullende gereedschappen om de goede diagnose te stellen en hebben een beproefd instrumentarium om een agile implementatie succesvol te maken, met de juiste aanpak op het juiste moment.

Op maat voor uw situatie. Klaar om de gewenste resultaten voor uw organisatie te boeken.